Gratis artikels » Trainen met grootmeester Zhao Hai Xin

Trainen met grootmeester Zhao Hai Xin

Zhao Hai Xin

Tijdens een rondreis in China kwam ik, samen met mijn medebeoefenaars van Tai Ji Quan, in contact met grootmeester Zhao Hai Xin. Hij wordt in China beschouwd als een grootheid op dit gebied en zou ons vooral veel leren over Tai Ji San Shou, oftewel Push Hands.

Wat mij meteen aan hem opviel was de wijze waarop hij ons les gaf. Die was voor ons westerlingen nieuw en vreemd. In Europa leren we namelijk een bepaalde techniek en herhalen deze continu. In China daarentegen gaat het anders. Zo deed Zhao eerst een aantal verschillende technieken voor. Vervolgens liet hij zien dat deze technieken door elkaar konden worden gebruikt, als we ze maar op het juiste moment kiezen en op de juiste manier gebruiken. Belangrijk is dat hij ons leerde om deze technieken op gevoel uit te voeren. Dat was voor mij een vreemde ervaring.

Tijdens het sparren liet meester Zhao je, zonder een woord te zeggen, precies voelen waar je in de fout ging. Hij gaf je onmiddellijk weer een kans om zelf te ontdekken waar de fout zat. Grootmeester Zhao liet je inzien hoe bepaalde bewegingen werken, om op die manier zelf te zoeken naar meerdere mogelijkheden in het sparren. Deze oefeningen herhaalde hij tot hij merkte dat je de bewegingen begreep en voelde. Daarna liet hij je verder trainen met de groep. Door zijn gevoel van humor en door met je te spelen gaf hij je de indruk dat je stond te winnen. Maar op het moment dat je dacht je slag te slaan, draaide Zhao zich op de vreemdste manieren er weer uit en zette alles weer om in zijn voordeel. Dan had je geen enkele kans meer.

Wat ik kenmerkend aan zijn manier van lesgeven vond, was dat hij ons niet alleen een tech- niek leerde, maar ook aandacht besteedde aan andere aspecten: hoe je iets aanvoelt, hoe je op verschillende manieren uit een situatie komt, balans, gevoel en hoe je dit op de juist manier kan toepassen. Hij liet me zien dat Tai Ji Quan geen kwestie van alleen de juiste technieken is, maar een complete gevechtsleer. Door hem op verschillende manieren aan te vallen - bijvoorbeeld door middel van thaiboksen, jiujitsu of andere vechtsporten - bood hij iedere keer weer met Tai Ji Quan een oplossing.

Door zijn gevoel van humor en zijn manier van lesgeven was de training met Grootmeester Zhao Hai Xin een zeer leuke ervaring die ik niet had willen missen en waar ik en de anderen veel van geleerd hebben.